GÄVLE

Gävlearkitekt har fått en egen bok

Ytterligare en bok om byggnadshistoria ges ut i Gävle. Före jul kom Ingela Broströms bok om Gävle slott, och nu nu presenteras Gevaliapalatsets och Sjömanskyrkans upphovsman Erik Alfred Hedin i en praktfull bok av syskonen Birgitta Lundblad och Lars Lindh.

E A Hedin var stadsarkitekt i Gävle i mer än 40 år och han kom i en tid då staden bar spår av den stora stadsbranden 1869.

Han var en produktiv person som inte bara ritade hus för Gävle, han återfinns bakom Valhalla och gamla apoteksbyggnaden i Sandviken, och ombyggnader av flera kyrkor exempelvis i Hanebo och Ovanåker.

Hedin satte sin prägel på staden Gävle, stadsplan, offentliga och privata byggnader, av vilka många är rivna, men flera fortfarande är blickfång i stadsbilden och flera generationer har sprungit i trapporna i någon av Hedins skolor.

Själv sa Hedin att han ritat halva stan och så heter också boken - ”stadsarkitekten som byggde halva stan”.

Gästriklands kulturhistoriska förening har bekostat utgivningen av boken som har gott om bilder. En bakelse att smaska på för alla intresserade av historia och sekelskiftsarkitektur, dvs sekelskiftet 1800/1900.

Författare är Lars Lind och Birgitta Lundblad, Birgitta Lundblad som tidigare skrivit en bok om Gävle Porslin.