Gaza

Hamas varnar för humanitär katastrof

Gazas huvudkraftverk stänges på söndagskvällen, efter att Israel stängt gränserna och blockerat bränsletillförseln till kraftverket. Hamas i Gaza varnar för en humanitär katastrof, men Israels försvarsdepartement hävdar att palestinierna överdriver.

Det råder ingen panik i Gaza, befolkningen har vant sig vid regelbundna elavbrott och i varje hem, i varje sjukhuskorridor och hotellobby ligger det stearinljus och tändstickor.

Allvarliga konsekvenser
Men efter att Israel stängt gränsen till Gaza också för bränsle och basförnödenheter, varnar humanitära organisationer för allvarliga konsekvenser i ett område där en majoritet redan lever på under två dollar om dagen och där arbetslösheten stigit dramatiskt till följd av att fabriker tvingats slå igen eftersom inga råvaror kommer över gränsen.

En läkare vid hälsovårdsdepartementet sa till nyhetsbyrån AP att vi har att välja mellan att strypa elen till nyfödda spädbarn eller hjärtpatienter.

”Ploj för att få sympati”
Men en talesman för Israels utrikesdepartement sa att krisen var en Hamasploj för att få internationell sympati.

- Om palestinierna sätter stopp för raketerna kommer allt att återgå till det normala imorgon, sa talesmannen.

Sedan i tisdags i förra veckan, när 19 palestinier dödades i en israelisk räd, har över 200 Qassamraketer avfyrats från Gaza.

Helt stängda gränser
I torsdags fattade Israel beslutet att helt stänga gränserna till Gaza. Hittills har basförnödenheter släppts in.

Stängningen ledde till fördömanden från FN och humanitära organisationer.

En israelisk minister, Zeev Boim, sa att istället för att fördöma Israel, borde FN fördöma palestinierna som utsätter israeliska civilpersoner för raketbeskjutning.

Cecilia Uddén, Kairo
cecilia.udden@sr.se