Stockholm

Häktad förskolechef driver hemtjänst

Den kvinna som sitter häktad, misstänkt för grovt skattebrott med koppling till det företag som driver förskolor på uppdrag av Stockholms stad, äger ytterligare ett företag som anlitas av staden. Kvinnan driver ett hemtjänstföretag som har verksamhet i sju stadsdelar. För äldrenämnden kommer det som en överraskning att det handlar om samma kvinna.

– Tyvärr far tankarna iväg, och man undrar om det finns saker som inte fungerar som de borde göra också på annat håll också i den här organistationen. Men framför allt måste vi naturligtvis ta kontakt och se till att de äldre får den stöd och hjälp de behöver, säger Eva Samuelsson (kd), äldreborgarråd i Stockholm.

Kvinnan äger ett företag som på uppdrag av Stockholm stad utför insatser för äldre - alltså inom hemtjänsten.

Totalt har företaget verksamhet i sju stadsdelar, i Västeort och i Farsta och Skarpnäck. Förra året hade de 65 kunder, eller brukare som det heter. Det är varje stadsdel som själva har ansvarar för uppföljning av verksamheten. Men enligt Samuelsson kommer staden nu att ta kontakt med kvinnan.

Den 40-åriga kvinnan, som äger förskoleföretaget som bedriver verksamhet på sju förskolor i staden ska enligt åklagaren ha svindlat bort 9 miljoner av de 23 miljoner som företaget fått från staden. Hon sitter nu häktad, på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Man kan bli bestört över att medborgare inte ser allvarligare på ett uppdrag som man har fått av staden. Vi har gett henne ett förtroende i från staden att driva både förskolor och äldreboenden, och så visar det sig att det hanteras på det här sättet. Vi måste dock fortfarande säga att hon är inte dömd än, men hon sitter häktad och det gör man inte utan vidare, säger Eva Samuelsson.

Åklagaren vill för Radio Stockholm inte uttala sig om eventuella misstankar kring hemtjänstföretaget.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se