KONSTÅKNINGS-EM

Berntsson femma i kortprogrammet

Både Kristoffer Berntsson och Adrian Schultheiss svarade för strålande kortprogram vid konståknings-EM i Zagreb. Berntsson kom femma och Schultheiss åtta.

Sverige är enda nation med två åkare bland de åtta främsta inför torsdagens friåkning.

Berntsson var först ut av svenskarna. Med en svart handske på höger hand svarade han för ett mycket stilfullt åk till tonerna av Yann Tiersens La Valse D’Amelie och Ben Charests Belleville Rendez-Vous. Applåderna ekade länge och poängen gav svensken en överlägsen ledning när lite drygt halva startfältet skrinnat klart.

Bara 1,63 från personliga rekordet
Berntsson belönades med 38,37 poäng för det tekniska utförandet och 27,25 för de artistiska inslagen. Totalpoängen 65,62 är bara 1,63 poäng från Berntssons personliga rekord i korpprogrammet, poängen för det tekniska utförandet var också den högsta som Berntsson fått.

Till slut var det bara tjecken Tomats Vener (79,03), fransmannen Brian Joubert (75,25), schweizaren Stephane Lambiel (71,78) och belgiern Kevin van der Perren (66,33) som fick bättre totalpoäng än svensken.

Bra med när medaljerna ska fördelas
Den 25-årige Berntsson, som tävlar för Landvetter, har som bäst varit tia på EM vid två tidigare tillfällen. Nu har han chans till en mycket mer framskjuten placeringen och startar i den avslutande sexmannagruppen när medaljerna ska fördelas på torsdag.

Den andre svensken, Kungsbackas 19-årige talang Adrian Schultheiss, krossade sitt personliga rekord med nästan sex poäng. Han fick 35,26 för det tekniska och 28,14 för det artistiska. Totalpoängen 63,40 gör att han, smått sensationellt, innehar plats åtta inför torsdagens fria program.

EM herrar, korta programmet
1) Tomas Verner, Tjeckien, 79,03 p
2) Brian Joubert, Frankrike, 75,25
3) Stephane Lambiel, Schweiz, 71,78

Svenska placeringar
5) Kristoffer Berntsson 65,62 p
8) Adrian Schultheiss 63,40 p

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se