Karesuando

Engelskt bolag vill göra Karesuando till turistparadis

Engelska resebolaget Transun vill utveckla lilla byn Karesuando till ett turistparadis ala Rovaniemi. Samisk kultur och vildmarken lockar. Det finns ingen gräns för hur stort det kan bli säger bolagets chef Paul Kostich

Företaget har lämnat Rovaniemi som huvudcharterort och satsar helhjärtat på Karesuando som engelsmännens nya resmål. Verksamheten startade redan i december då drygt 7000 turister besökte enontekiö och karesuando. Under den dryga månaden omsattes ungefär 28 miljoner. Och det här är bara början säger Paul Kostich chef på reseföretaget:

Testverksamhet
Redan nu till februari planeras det för fler engelsmän till den lilla byn Karesuando. Det är en testverksamhet för kommande år. Nästa år planeras förutom jultomteturism också för kulturturism för januari februari och mars månad.

Karesuando är ren vildmark, knappt några bosatta. Det är intressant för engelsmän säger Paul Kostich

Kulturen lockar
Transun har funnits i finska Lappland i 20 år och är ett av bolagen som utvecklat Rovaniemi till den turistort det är idag. Men nu satsar man på Karesuando speciellt för vildmarken men också den samisk kulturen lockar - och är nästan okänd för engelsmännen berättar Paul Kostich.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio