Förening satsade allt

Vuollerims Ekonomiska förening har köpt aktier för 60 000 kronor i bolaget som äger Gästgiveriet i Vuollerim utan att fråga de 90 medlemmarna. Den ekonomiska föreningen förbrukade därmed i princip hela sitt kapital till aktieinköpen.

Att styrelsen själv tog beslutet ser inte ordföranden Alf Amundsson som nåt kontroversiellt.

- Vi tyckte det var nödvändigt att få igång hotellverksamheten och det behövde bli ett snabbt beslut, säger Amundsson .

Voullerims ekonomiska förenings investering på 60 000 kronor i Gästgiveriet utan att fråga medlemmarna , har väckt ilska bland en del medlemmar. I alla fall bland de som vet om det. För någon information om investeringen har inte gått ut.

Efter en kontroll hos skatteverket som Norrbottensnytt gjort visar det sig att det var i princip hela kapitalet som föreningen hade. Efter 2005 års deklaration hade föreningen ett överskott på 77 400 kronor och efter 2006 års deklaration var summan 2140 kronor. Roger Ritola är en av de medlemmar som lämnat föreningen och som är kritisk till köpet.

-Jag tycker det är fruktansvärt. Hade det varit till någon verksamhet som stämt överens med stadgarna så hade man kanske kunna svälja det, säger Roger Ritola som menar att köpet strider mot föreningens stadgar.

Han tycker också att det är väldigt allvarligt att styrelsen inte fråga de övriga medlemmarna vad de tyckte, utan själv fattade beslutet.

- Man har satsat nästan hela sitt kapital och då borde man väl fråga medlemmarna, säger Ritola.