Mäklare tror på stigande bostadspriser

Mäklare i Blekinge tror på sänkta räntor och därmed stabila bostadspriser i Blekinge. Hansi Robertsson är mäklare i Sölvesborg och han säger att priserna där ökat stadigt de senaste åren.

I Karlskrona är det stor efterfrågan på bostäder som tryckt upp priserna berättar mäklaren Per Ola Olofsson. Men oroligheterna på börsen och på den amerikanska bolånemarknaden i höstas satte bostadsmarknaden i gungning. Men nu tror de båda Blekingemäklarna på sänkta räntor och därmed stabilare bostadsmarknad.

Sänkta räntor leder till lägre kostnader för att äga och större efterfrågan på hus vilket trycker upp priserna säger Per Ola Olofsson. Hansi Robersson tror att priserna inåt landet kommer att ligga kvar på samma nivå som 2007 medan priserna kommer att gå upp närmare kusten.

I storstäderna har bostadspriserna sjunkit enligt mäklarstatistik och även i Karlskrona har Per Ola Olofsson märkt lite grand av den trenden.

– På riktigt dyra hus tror jag man kan se att priset redan gått ner lite, säger han.

Tipset till de som funderar på att köpa eller sälja sin bostad är ändå att göra som man planerat.

– Det här kan vara en tillfällig nedgång. Ser man på huspriserna historiskt så har de gått upp de senaste hundra åren. Så väntar man på en dramatisk nedgång i en fem, sex år så tror jag man är fel ute, säger Per Ola Olofsson.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se