Jönsson och Lind ut i semifinalen

Det har gått grus i maskineriet för de svenska sprintherrarna. Inte heller i Canmores världscupsprint i klassisk stil på onsdagen förmådde de förr så framgångsrika svenskarna vinna.

I finalen var det i stället fem norrmän.

Sverige väntar fortfarande på en seger i sprint i vinterns världscup i skidor. Två andraplatser av Björn Lind och Emil Jönsson är bäst hittills.

Den första av två världscupsprinter i Canmore resulterade i ett nytt bakslag. Lind och Jönsson samt VM-tvåan Mats Larsson nådde längst, men slogs alla ut i semifinalerna. I B-finalen blev Jönsson etta (sjua totalt), Larsson tvåa (åtta) och Lind femma (11:a).

-Då gick det bättre. Men stavremmen lossnade på ena staven efter 60-70 meter i semifinalen så jag fick åka 150-200 meter innan jag fick en ny stav. Då var det kört, sade Mats Larsson, som uppgivet åkte i mål sist i heatet.

Även Emil Jönsson blev sist i sin semifinal efter att ha valt fel skidor. Det rättade han till inför B-finalen som han vann.

Efter bakslaget i tisdagens 15 km fristil vände det totalt för Norge i den klassiska sprinten. I herrfinalen var det fem norrmän främst, med Börre Naess som etta före Ola Vigen Hattestad och Eldar Rönning.

Ett norskt segervapen blev taktiken att åka på ovallade fristilsskidor, medan svenskarna satsade på vanliga klassiska skidor med fästvalla.

De fick till följd att norrmännen, liksom många andra, förlitade sig till stakning och det var ett lyckat drag.

-För min del kände jag att jag gjorde rätt som åkte på vallade skidor, sade Mats Larsson. Jag är inte tillräckligt stark att staka uppför för att satsa på ovallat.