Alvesta

Sänkt straff för knivdåd på Rönnemyrsområdet

Göta Hovrätt sänkte på torsdagen fängelsestraffet för den 31-årige man som i somras knivdödade en 20-årig man i samband med ett stort bråk på Rönnemyrsområdet i Alvesta.
I Växjö tingsrätt dömdes mannen till 11 års fängelse för mord, men hovrätten anser att det handlar om dråp och ändrar påföljden till åtta års fängelse och utvisning på livstid.

Göta hovrätt slår fast att det var den 31-årige mannen som dödade 20-åringen med ett knivhugg i bröstet. Men enligt hovrätten hade 31-åringen inte planerat dådet, och det var en slump att just 20-åringen dödades. Därför ska 31-åringen dömas för dråp, och inte för mord, resonerar hovrätten.

Det var efter en fest natten mellan den 15 och 16 augusti förra året som 31-åringen, hans bror och hans 19-årige systerson kom i bråk med en grupp kurder, utanför en port i bostadområdet Rönnemyr. 31-åringen och hans släktingar kommer från Irak, och enligt dem gällde bråket en tredje etnisk grupp i hemlandet.

Stämningen är upprörd och hotfull, och den 19-årige systersonen går till sin lägenhet och hämtar en stor kniv som han viftar och hotar kurderna med. Sedan tar 31-åringen kniven och hugger en 20-årig kurd, som skadas så svårt att han dör. En annan man får ett hugg i ena axeln.

Nu döms 31-åringen för dråp, och för grov misshandel på den man som höggs i axeln. 19-åringen döms precis som i tingsrätten för olaga hot, men får skyddstillsyn istället för 3 månaders fängelse.

Två av hovrättens jurister är emot att 31-åringen ska utvisas. 31-åringen har sagt att han tidigare kidnappats i Irak och att flera av hans släktingar mördats. Men i domen slås fast att det saknas stöd för hans uppgifter, och att han ska utvisas på livstid.

Hovrätten ändrar också tingsrättens dom när det gäller skadeståndsfrågan, och beslutar att 31-åringen ska betala 100.000 kronor till den dödade 20-åringens föräldrar i Irak.

31-åringens advokat Henrik Zethraeus vill inte kommentera domen.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se