Tyska tidningar mer positiva än brittiska

Polens regering motsätter sig den Europeiska kommissionens krav på en ökad användning av förnyelsebara energikällor. I Storbritannien kommenterar nästan alla tidningar EU-kommissionens klimatförslag. I Tyskland är reaktionerna mer positiva.

Polens regering motsätter sig den Europeiska kommissionens krav på en ökad användning av förnyelsebara energikällor.

Ändå är kravet på Polen inte 20 utan 15 procent grön energi. Trots detta och trots en stark ekonomisk tillväxt anser den polska regeringen att Bryssels planer är ”ambitiösa, men ouppnåliga”.

Även om miljökraven inte gäller transport, jordbruk och byggnadsbranschen anser den polska regeringen att tillväxten ändå kommer att hämmas.

Ekonomin i Europas nya medlemsländer är inte så utvecklad, som i det gamla Europa och det måste Bryssel ta hänsyn till, heter det.

Polens regering kommer att söka likasinnade länder för att blockera EU:s orealistiska miljökrav.

För kommissionen i Bryssel kommer protesten inte som en nyhet.

Redan när Polens nye premiärminister Donald Tusk i november för första gången besökte Bryssel varnade han för ”den katastrofala följden av de alltför ambitiösa miljöplanerna”.

Polska miljöorganisationer, liksom odlare och energiproducenter, anser däremot att målet är möjligt och skapar en chans för Polen att satsa på odling av bioenergi.

Blandade brittiska kommentarer
I Storbritannien kommenterar nästan alla tidningar EU-kommissionens klimatförslag.

Reaktionerna går nästan att sammanfatta med The Independents rubrik, nämligen ”En välkommen plan, men det är att nå upp till målen som räknas”. I Tyskland är reaktionerna mer positiva.

The Independent reser vissa frågetecken, men skriver att det vore fel att inte erkänna och välkomna EU:s arbete.

The Times tycker att EU:s klimatplan innehåller många brister och kommer också till slutsatsen att den stora risken är att många andra länder vägrar att göra något. ”För deras skull och vår måste USA, Kina och Indien övertygas, inte mobbas, för att följa EU:s spår”, skriver tidningen.

The Guardian väcker också frågan om hurvida det är rätt att industrin kan smutsa ner, bara de betalar för sig.

Många tidningar leverar också beräkningar av hur mycket alla satsningar på ny energi kommer att kosta och hur många tusentals vindkraftverk som nu måste byggas.

I republiken Irland skriver The Irish Times att regeringen är missnöjd med EU:s krav på att minska utsläppen av koldioxid, medan målen för förnyelsebar energi, på 16 procent av all energi år 2020, ligger mer i linjen med regeringens egen plan.

Positivare i Tyskland 
I tyska tidningar är det mest positiva kommentarer till förslagen från Bryssel.

”Den väg som EU nu väljer i klimatpolitiken är besvärlig, ambitiös och dyr. Men det finns inga alternativ. ”Om den genomförs så är det början till en energirevolution, början till slutet för det fossila systemet”, skriver till exempel Frankfurter Rundschau.

Tageszeitung i Berlin skriver: ”Hittills har EU:s klimatpolitik mest bestått av uttalanden. Men efter den här onsdagen står det klart att den är allvarligt menad. EU-kommissionens lagpaket ställer tydliga krav på industrin och medlemsstaterna.”

Affärstidningen Financial Times Deutschland kommenterar förslagen: ”Det är inte det stora klivet som många hoppats på. Men det skyndar på moderniseringen av infrastrukturen och det kan EU ha nytta av på lång sikt. Sjunkande energiförbrukning kan också befria från beroendet av energiimport”, skriver man.

Frankfurter Allgemeine Zeitung varnar för kostnaderna och tycker att det är en fråga om politisk heder att tala klarspråk om höjda elpriser och risken för förlorade jobb till utlandet. ”Det är ingen uppbygglig tanke att Tyskland begår politiskt påbjudet ekonomiskt självmord medan andra skrattar bakom ryggen på oss”, skriver Frankfurter Allgemeine.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se
Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se