Färdtjänsten ändrar sina rutiner

Länsfärdtjänsten ändrar nu sina rutiner efter att en 78-årig kvinna i Finspång nekats att åka med sedan hon saknat pengar i plånboken.

Kvinnans vänninor fick söka efter den förvirrade kvinnan i tre timmar innan hon hittades.

– Man kan väl ifrågasätta om en människa som gjort rätt för sig hela sitt liv inte kan bli betrodd med 70 kronor, säger Marianne Leo som fick leta efter sin vännina över hela centrala Finspång.

Satt i en trappuppgång
Det var efter ett symöte som den 78-åriga kvinnan skulle åka hem. Vänninorna var med henne ner till färdtjänstbilen och såg till att hon kom in. Efter en kvart ringde färdtjänsten och sa att hon var kvar i Finspång. Hon hade inte fått åka med eftersom hon inte hade några pengar. Nu gav sig vänninorna ut för att leta.

– Vi var inne i varenda affär i Finspång och frågade om de sett henne. Till slut hittade vi henne hon hade gått tillbaka till servicehuset men i en annan dörr och satt i trappuppgången och väntade i tre timmar.

Nu ändrar länsfärdtjänsten sina rutiner.

– Efter att det här har hänt får vi se över verksamheten. Vi ska diskutera med transportörerna vad man gör i ett sådant här läge, säger Benny Sköld chef för länsfärdtjänsten.

Ska ge prisuppgifter direkt
Från och med nu har personalen på beställningscentralen fått i uppgift att berätta för den som beställer en resa exakt vad den kommer att kosta.

– Säger kunden då att man inte har några pengar så får man avsluta resan redan där och istället se till att kunden kanske får pengar på något sätt och kan fortsätta resan hem, säger Benny Sköld.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Läs mer: