Norrköping

Dubbelt så många vittnesstöd behövs

I Norrköping saknas drygt hälften av de vittnesstöd som skulle behövas till tingsrätten. Brottsofferjouren har svårt att rekrytera frivilliga och samma sak gäller i Linköping.

Vi har träffat Monica Nilsson, ett av fyra vittnesstöd i Norrköping.

– Dels vill jag göra något utöver mitt jobb, jag vill komma ut och träffa lite folk. Dels vill jag gärna ta hand om andra människor och det är nyttigt att se att världen inte alltid är så enkel som den ser ut många gånger, säger Monica Nilsson.

Kallas man som vittne till en rättegång är man skyldig att ställa upp. Och för drygt tio år sen startade den första ideella vittnesstödsverksamheten i Växjö av en polisman som sett hur huvudvittnet i en rättegång blev nervös och glömde bort vad hon visste - och den misstänkte gick fri.

Unga mest osäkra
För några år sen beslutade så regeringen att Växjömodellen skulle finnas på alla tingsrätter och hovrätter i landet.

Monica Nilsson säger att många vittnen är osäkra och behöver stöd.

– Från 18 år och upp till 23 ungefär så tycker jag att de är osäkra. De har inte varit på någon rättegång förr och vet inte hur det går till.

Just nu finns det fyra frivilliga som vittnesstöd i Norrköping. Ytterligare en kommer under våren men de skulle behöva vara tio för att hinna med.

Det är ofta pensionärer eller studenter som ställer upp som vittnesstöd. Man måste kunna vara ledig en halv dag i veckan för att vara på tingsrätten. Däremot behöver man inte kunna juridik och man riskerar inte att bli indragen i någonting man inte har med att göra.

– Vi går aldrig ut med våra efternamn till att börja med. Jag tycker det har blivit lite uppförstorat det här med att det är farligt att vittna. Naturligtvis finns det tillfällen då det är farligt att vittna men det finns desto fler tillfällen när det inte är det, säger Mari Landell på Brottsofferjouren i Norrköping.

Lär sig nya saker
Men jobbet är ideellt, något som inte gör det lättare med rekryteringen. Ändå tycker Mari Landell att frivilligmodellen är bra.

– Naturligtvis skulle det inte sitta i vägen med någon liten grej som visar att man uppskattar det de gör. Men annars tycker jag att det är bra. Det är eldsjälar som jobbar i tingsrätten och så ska det förbli. De gör ett jättejobb.

Monica Nilsson trivs som vittnessstöd.

– Man lär sig lite grand när man sitter där borta. Man får reda på saker man inte visste tidigare så lite klokare kanske man har blivit.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Läs mer: