Skövde

Ölburkar orsakar dyrbara stopp i värmeverk

Inköpen av billig burköl i Tyskland orsakar mycket dyra driftstopp på Skövde Värmeverk. Många av ölburkarna slängs nämligen i de hushållssopor, som sedan eldas upp i värmeverket för att bli fjärrvärme.

Eftersom det är pant på svenska läsk- och ölbrukar har befolkningen lärt sig att inte kasta dem i soporna, men med tyska ölburkar är det en annan femma, enligt Håkan Johansson som är driftchef på Skövde Värmeverk:

- De tyska burkarna får man ingenting för och då är det många gånger enklare att lägga dem i soppåsen.

50 000 ton hushållsavfall och industriavfall från kommuner i Skaraborg, och från två andra kommuner i Västsverige eldas varje år upp i värmeverket för att bli fjärrvärme och aska. I soppåsarna från hushållen ligger många slängda ölburkar som köpts på inköpsresor till Tyskland.

Täpper igen
När burkarna eldas i den jättelika eldningspannan smälter aluminiumet och rinner ner och stelnar på kylslangarna. Lufthålen täpps också igen till pannan.

Det här leder till att eldningspannan måste stoppas under ett par dygn, vilket kan kosta uppemot en miljon kronor när pannan måste göras ren, och när avfallet måste ersättas med träflis eller olja för att producera fjärrvärmen på andra anläggningar i kommunen.

Men det är inte bara aluminium som orsakar kostsamma driftavbrott i fjärrvärmeverket i Skövde. Även andra metallföremål ställer till problem. Håkan Johansson berättar att allt från fälgar till snökedjor kommer in.

- Förra veckan fick vi in en 2,5 meter lång järnbalk som gjorde ett vi fick ett två och ett halvt dygns stopp, säger Håkan Johansson.