västerås

Lagt grus ligger

Trots att Västerås ska vara en cykelstad lägger kommunen ut så vasst grus på cykelbanorna att cyklister får punktering. Och det finns inga planer på att byta mot ett annat grus.

- Det är vasst, det är kantigt, det är som glasbitar. Men jag ska inte gnälla, jag har ju jobb, skrattar cykelreparatören Totte Lindblom samtidigt som han lagar en puktering.

Till verkstaden och affären, där Totte arbetar, har det kommit ovanligt många cyklar med punktering under vintern jämfört med tidigare under året, trots att det är färre som cyklar under vintern. Flera andra cykelraparatörer P4 Västmanland pratat med säger samma sak. Det vassa gruset ger många punkteringar, men Västerås stad kommer fortsätta att använda gruset som borrar sig in igenom däcket och gör hål på slangen.

- För att få friktionen måste det vara lite skarpa kanter och då kan det bli de här konsekvenserna, säger Kjell Olsson som är verksamhetschef på gata och service i Västerås och en av de som är ansvarig för vad som ligger på cykelbanorna.

- I cykelstaden Västerås kanske vi tyvärr måste stå ut med de bitarna. Vi har inga andra utvecklingstendenser just på halkbekämpningsmaterial, det finns ingenting just nu, så man får nog försöka stå ut, säger Kjell Olsson.