Norrköping

Ny myndighet föreslås få huvudkontor i Norrköping

Huvudkontoret för Transportstyrelsen, den nya myndigheten som ska inspektera vägar, sjöfart och flygtrafik, kommer med största sannolikhet placeras i Norrköping. Det föreslår statens utredare Staffan Widlert.

- Det här är en väldig kontaktintensiv verksamhet, man reser mycket ut i världen. Då är Norrköping bättre än de andra orterna, säger Widlert.

Förutom Norrköping har Borlänge och Örebro velat ha Transportstyrelsens huvudkontor. Den nya stormyndigheten ska ta över inspektion och tillsyn av vägar, och luft och sjöfart.

Slipper flytta
Luftfartsstyrelsens generaldirektör, Nils Gunnar Billinger, välkomnar Widlerts beslut, dels för personalens skull som slipper flytta eller bli av med jobben men också för Norrköpings ställning som transportcentrum.

- Det är klart att det blir betydelsefullt för Norrköping att bli huvudstaden för trafiksäkerhet, tillsammans med VTI i Linköping, säger Billinger.

Mellan 1500 och 2000 anställda kommer den nya myndigheten att ha men särskilt många nya jobb i Norrköping blir det inte, det är bara huvudkontoret som placeras där verksamheten kommer som idag vara spridd över landet.

Samla kompetensen
Tanken med den nya Transportstyrelsen är att samla liknande kompetens i samma organisation och Staffan Widlert tror att det kommer att leda till bättre trafiksäkerhet och miljö. Men Nils Gunnar Billinger tycker inte att det kommer att ge några effekter för luftfarten.

- I vårt remissvar har vi sagt att vi inte ser några förldelar med detta. Vi är vertikalt integrerade med den europeiska myndigheten och luftfartsmyndigheter i andra länder, säger Billinger.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se