Ursäkt för övergrepp under Koreakriget

Sydkorea gör upp med en del av sitt förflutna och presidenten Roh Moo-Hyun ber om ursäkt för massakrer på 50-talet då omkring 250 000 misstänkta kommunistsympatisörer dödades av den sydkoreanska armén. Nu grävs massgravarna upp och vittnesmål samlas in av en försoningskommission.

I veckan gick Sydkoreas president Roh Moo-Hyun ut och bad om ursäkt för massakrer på civila som misstänktes vara vänsteranhängare och eventuellt spioner för Nordkorea.

Morden inträffade på 50-talet då Nordkorea invaderade Sydkorea som stöttades av USA. I juli förra året började en försoningskommission att gräva upp massgravarna och har hittills undersökt fyra av 160 platser där man misstänker att massakrer utfördes.

Hittat kvarlevor
Hittills har försoningskommissionen hittat kvarlevorna efter 400 människor som sköts ihjäl av armén misstänkta för samröre med det kommunistiska Nordkorea. Flera av dem var kvinnor och tonåringar. 

Enligt vittnesmål till försoningskommissionen var även amerikansk militär inblandad i morden på civila. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har erkänt dödande av civila, men hävdar att de amerikanska soldaterna handlade i självförsvar eftersom situationen var kaotisk.

Sannings- eller försoningskommissioner har bland annat skapats i Sydafrika efter apartheid och i Rwanda efter de blodiga etniska rensningarna på 90-talet. I Sydkorea dröjde det länge innan man började tala om morden officiellt eftersom landet efter kriget fortsatte att styras av auktoritära högerregeringar.

Få fram sanningen
1987 hölls det första fria presidentvalet i Sydkorea, men det var inte förrän den nu avgående liberale Roh Moo-Hyun valdes till president som försoningskommissionen inrättades. Kommissionens mål är att få fram sanningen, föreslå rättelser i historieböckerna och underlätta för offrens familjer att få kompensation och hålla ceremonier för de döda.

Enligt sydkoreanska undersökningar uppskattas det att sammanlagt minst 250 000 sydkoreanska civila avrättades under Koreakriget i början av 50-talet eftersom de misstänktes vara kommunistsympatisörer. 

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se