Bilvax kan skada hälsan

Att vaxa bilen med modernt bilvax kan vara skadligt för hälsan.

Många bilvårdsprodukter innehåller så kallad nanoteknik med små partiklar på en miljondels millimeter som kan tränga in i kroppen.

Förra året slog nantoekniken igenom stort, berättar biltillbehörssäljaren Johan Rydbeck i Jönköping:

- Våren 2007 fick vi en stor efterfrågan på nanoteknikserier. Kunderna ville plötsligt ha rengöring och polermedel med nanoteknik.

Nanotekniken sprider sig till allt fler områden. En nano betyder en miljondels millimeter, och med ny teknik kan man nu framställa och hantera så små partiklar. Material som blir så smått kan få helt nya egenskaper. I bilvax till exempel ska de, åtminstone enligt reklamen, fastna lättare på lacken och ge hårdare yta.

Men nanotekniken kan också innebära risker, visar forskning. Det berättar Agneta Falk Filipsson, toxikolog på kemikalieinspektionen:

- Det skulle kunna skada hjärnan. I andra studier har man sett att vissa nanomaterial kan ge cancer när man andas in dem. Det kan ge effekter på lungor och immunförsvar.

Att stå och gnugga med en vår bilvax och sedan vaxa av det torra vaxet som skapar damm i luften, kan alltså vara skadligt. Kemikalieinspektionen ska nu kartlägga marknaden för nanoprodukter och då kan bilvårdsprodukter vara en del man granskar särskilt.

- Skulle dessa farliga partiklar finnas i till exempel bilvax är det inte bra, säger toxikologen Agneta Falk Filipsson.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se