Misstroende mot sameminstern

Samerna har inte förtroende för regeringens sameminister Eskil Erlandsson. SR Sameradions och SVT Sápmis opinionsundersökning visar att tre av fem samer har lågt eller väldigt lågt förtroende för Erlandsson.

Företaget Motivera AB har för Sameradions och Same-TV:s räkning under december månad frågat 323 personer, eller nära fem procent av sameröstlängden, om vilket förtroende de har för sameministern.

Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för sameministern Eskil Erlandsson? I svarsalternativen kunde de tillfrågade ge betyg mellan 1 och 5, där ett är lägsta betyg. 210 personer svarade med ett betygsalternativ, övriga svarade att de inte och vet eller ville inte svara på frågan överhuvudtaget.

Vill inte kommentera
Av de som gav betyg så är det 63 procent som ger Erlandsson lägsta betyg, det vill säga betyget ett eller två.

Sameradion har försökt få Eskil Erlandsson att kommentera det låga förtroendet men han hälsar via sin pressekreterare att han inte brukar kommentera opinionsundersökningar.

Sämre än Nykvist
Om man jämför med sameministern i den förra regeringen, Ann-Christin Nykvist, så är förtroendet för Erlandsson något sämre. I sameradions undersökning från 2005 så var det 61 procent som gav Nykvist lägst betyg. I den undersökningen var betygsskalan från ett till sju, där ett var lägsta betyg. Av de som svarade då var det 61 procent som gav betyg mellan ett och tre.

Lågt förtroende för regeringen
De som deltog i opinionsundersökningen som genomfördes nu i december fick också svara på vilket förtroende de har för regeringen. Den här frågan var det 308 av 323 personer som svarade på med ett betygsalternativ. Av dom är det 60 procent som svarar att de har lågt eller väldigt lågt förtroende för regeringen.

Endast 11 procent ger högsta betyg, fyra och fem vilket betyder högt eller väldigt högt förtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio