Universitetssjukhuset

Får lång väntan på operation - "Vårdgarantin fungerar inte"

Vårdgarantin fungerar inte. Det konstaterar Martin Skyttevik i Kinkhyttan i Lekebergs kommun.

I stället för att få vänta tre månader på att få sitt stora bråck opererat, fick han vänta i 14 månader, alltså över ett år. Martin Skyttevik är besviken på den långa väntetiden:

- Ja, den har varit ett rent helvete i klartext. Både fysiskt och psykiskt. Det har ju gått ut över Kristina också, min hustru. Jag var ju deppad. Annars är jag normalt en ganska hurtig person, men det gick inte att vara hurtig varje dag, det gick inte att spela. I bland deppade man ihop och sa inte flaska. Man bara låg eller halvlåg och väntade på att det skulle bli kväll så man fick somna, och bli av med det. Det var ungefär så det var.

Bråcket var stort som en handboll som delats på mitten, men Martin fick vänta. Och vänta och vänta, medan klockan tickade på hemma i köket.

- Det märkliga med den här institutionen inne på USÖ är att de hör aldrig av sig, utan man får själv hela tiden höra av sig för att få en telefontid. Det där tycker jag är ganska dåligt. De borde ju höra av sig när de ser att tiden är ute. Då borde de själva höra av sig tycker jag, säger Martin Skyttevik.

Första besöket gjorde Martin Skyttevik i november 2006, och det är först nu i januari som han blivit opererad.

- Jag frågar mig vem som bär ansvaret för förseningen? När det dessutom sitter en massa affischer i korridorerna ”Det här är vårdgarantin” - riv bort dem när det inte funkar! Man blir ju bara störd när man ser dem. Så länge de sitter kvar kan ju folk tro på det här, vilket man tyvärr inte kan göra. Det finns ju flera än mig som har besvär, säger Martin Skyttevik.

Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se