Bibliotekspengarna gick till de samiska tidningarna

Sametingets kulturråd tog medvetet pengar från samiska biblioteket och gav till dom samiska tidningarna.
Det säger nu kulturrådsledamoten Lars Jonas Johansson, partiet samerna.

Kulturrådets ordförande Per Gustav Labba har sagt att det var en tillfällighet att tidningspotten ökat med samma summa som biblioteket skulle ha fått.

Men tvärtemot Labba så säger kulturrådsledamoten Lars Jonas Johansson, från partiet samerna att kulturrådet medvetet tagit bibliotekspengarna till tidningspotten.

– Vi tog de där bibliotekspengarna och lade till tidningspotten, för att mediapotten är idag alldeles för liten mot vad den skulle behöva vara för att de ska kunna göra tidningar, säger Lars Jonas Johansson.

”Vi har gjort rätt”
Enligt regeringens årliga regleringsbrev så ska sametinget avsätta medel för biblioteksverksamheten, vilket de också har gjort, genom att besluta i plenum att 715 000 kronor ska gå till det samiska biblioteket.

Men Kulturrådet beslutade trots det att dela ut bibliotekspengarna till samiska tidningar istället. I och med det beslutet så överskred kulturrådet budgeten för mediapotten som också fastställts av plenum.

Men trots det så tycker inte Lars Jonas Johansson, ledamot i kulturrådet att de har brutit mot plenums beslut.

– Nej, vi har nog gjort rätt i och med att det inte fanns någon ansökan där så tyckte vi att de där pengarna skulle komma fler till godo om vi lade dem på tidningsbudgeten, säger han.

Politiskt beslut
Enligt Lars-Jonas Johansson så är kravet på ansökan nåt som kulturrådet själva beslutat.

– Vi kan ju inte stå där som någon dadda åt myndighetsdelen på sametinget, slänga iväg pengar om det inte finns någon ansökan.

– Så vi är helt eniga i den delen, det är ett politiskt beslut som vi har tagit utifrån det underlag som fanns till att fördela pengar så har vi gjort vad vi anser vara helt rätt, säger Lars Jonas Johansson.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio