Vill lära mc-förare bromsa på rätt sätt

Allt fler motorcyklister omkommer i trafiken.
Men nu tar motorcykelbranschens riksförbund krafttag för att bryta den dystra statistiken. På årets mc-mässa i Göteborg i helgen presenterades projektet Tvärnit, som genom en instruktionsfilm på internet ska lära motorcyklister att bromsa på rätt sätt.

– Generellt sett så har jag tillsammans med mina instruktörskollegor under flera år sett att motorcyklister behöver träna på det här. Man är lite dålig på det, säger Laila Jensen som är instruktör i kurser som organisationen Sveriges motorcyklister (SMC) arrangerar.

Laila Jensen har arbetat som instruktör på SMC kurser i sju år och hon säger att den stora massan är dålig på att bromsa på rätt sätt. Det beror på att de allra flesta redan tror att de kan hantera paniksituationer men när de väl hamnar där är det inte säkert att de agerar som de tror att de ska göra. Dessutom kan valet av fram eller bakbroms ha stor betydelse.

Förra året omkom 61 personer i mc-olyckor enligt Vägverkets statistik. År 2006 var siffran 56 personer. Före 2003 låg antalet på 40 omkomna per år.

Instruktionsfilmen har regisserats av skådespelaren och mc-föraren Olle Sarri som också agerar skådespelare och filmen ska främst kunna ses på internet.