Mer än hälften av länets skyddsrum har inte kontrollerats

En stor del av de skyddsrum som finns i länet kan ha så stora brister att de inte längre fungerar som skydd. Långt mer än hälften av skyddsrummen har inte kontrollerats på över tio år, trots att Räddningsverket har som uppgift att göra det.

Nyheterna har tidigare i samarbete med Sveriges Radios övriga lokala kanaler, kunnat berätta att antalet skyddsrum minskat kraftigt i landet de senaste tio åren och i länet får bara lite drygt hälften av befolkningen plats i de skyddsrum som finns kvar.

Men samtidigt är alltså kontrollen av de skyddsrum som finns kvar alldeles för dålig. Räddnignsverket ska kontrollera landets 66 000 skyddsrum minst en gång vart tionde år, men det hinner man inte med. Budgeten räcker inte till. Räddningsverket uppskattar att man bara hinner med drygt hälften på den tiden.

Enligt statistik som Nyheterna begärt fram har 65 procent av skyddsrummen i länet inte kontrollerats på tio år, trots att Räddningsverket har uppdraget att göra det.

Tore Robertsson driver ett företag i Malmö som specialiserat sig på produkter till skyddsrum. Självklart har han intresse av att sälja mer produkter, men med 30 års efrfarenhet av skyddsrumsbesiktningar, så vet han vad det betyder om ett skyddsrum inte besiktigas tillräckligt ofta.

- Man kanske drar bredband genom skyddrummet och inte tänker på att rummet då inte längre är gastätt. Eller så bygger man om avloppet och använder rör som inte klarar krigets påfrestningar. Det leder till att de människor som uppsöker skyddsrummet vid krig kommer att dö, säger han.

På Räddningsverket som har ansvar för besiktningarna erkänner man att kontrollerna inte hinns med. Kontrollerna ska ske med tioårsintervall, men nu ligger man snarare på 15 år, berättar Björn Ekengren som är ansvarig för skyddsrumsfrågorna.

Andel skyddsrum i procent i kommunen som inte besiktigats på tio år

Aneby 100 procent

Gnosjö 100

Mullsjö 100

Habo 100

Vetlanda 98,5

Tranås 91,8

Jönköping 81,7

Sävsjö 43,8

Eksjö 41,7

Nässjö 39,8

Värnamo 29,5