Upp o hoppa

Artist: Frida feat. Headline
Musik: Anderz Wrethov, Frida Muranius
Text: Anderz Wrethov, Frida Muranius, Sam Persson

Upphovsmännens beskrivning av ”Upp o hoppa”: Singer/songwriter-hiphop med afrikanska gitarrer och en smittande refräng om att man ska leva livet medan man kan.

Carolina Norén träffade Frida och Headline och pratade bl a om uppmärksamheten kring låten ”Dunka mig gul&blå” och om skillnaden mellan fest och party


 
 
 

   Anderz Wrethov kommer från Vellinge men bor och arbetar i Malmö. Han har bland annat skrivit och producerat sånger för Günther and the Sunshine Girls (också Malmöbaserade), Arash, Emil Sigfridsson och en rad Fame Factory-artister. Det har blivit en rad listlåtar bland annat i Sverige, Norge, England, Tyskland, Irland, Holland och i Asien.
    

Hans första musikminne var när han hörde Europe och ”The Final Countdown” när han var sex år och sedan dess har han skrivit musik. Musikaliska förebilder är bland andra Michael Cretu, Europe, Depeche Mode, Bryan Adams och Yngwie Malmsteen.
    

Anderz har försökt att få med bidrag i Melodifestivalen fyra gånger tidigare och har också varit med en gång tidigare: med ”Like Fire Tonight” (Günther & The Sunshine Girls) 2006. Han vann dessutom Sikta mot stjärnorna som Bryan Adams 1999. Dessutom har han en egen plektrummodell som det står hans namn på!
 
Sam Persson är från Ödeshög men bor nu i Malmö och jobbar som grafisk formgivare, illustratör, låtskrivare/rappare, musikproducent men också i butik. Han har hållit på med musik i drygt tio år och hans första musikminne är när hans brorsa spelade ”Blue Monday” med New Order: ”Min brorsa hade alla Depeche Mode- och New Order-12” uppsatta på väggen i sitt rum. Ibland tog han ner dem från väggen och spelade. Då jävlar lekte livet!”.
    

Det är första gången som Sam är med i Melodifestivalen, men hans favoritbidrag genom åren är ”Det börjar verka kärlek, banne mig” (1968) som har ett ”skönt och lyxigt gung”.
Sam jobbar ibland extra som modell och skådespelare. Ett tag livnärde han sig på att måla tavlor och ha utställningar. Han producerar också instrumental musik, med rötterna i hiphop, men även elektronisk drum’n’bass och ambient.

 
Frida Muranius och hennes låt ”Dunka mig” upptäcktes på nätet i början av 2007. Låtens utmanande text skapade debatt och några lokalradiostationer vägrade spela den. Men i andra kanaler klättrade den på listorna och blev en stor hit.
    

Frida är 25 år och har pysslat med musik i hela sitt liv. ”Det började på högstadiet när jag fick min första gitarr av pappa”. Hennes första ord var ”Oooajajajajbuff ...”, en sång som mamman alltid sjöng för Frida och hennes bror.
    

Hon är uppvuxen i Skåne, men har också bott på Irland. Hon har jobbat som trappstäderska, men har alltid ägnat all ledig tid åt att sitta framför datorn och skriva låtar.
    

Hon gillar texter som får folk att reagera och brutal ärlighet tror hon är vad människor i dag saknar.
Det är Fridas debut i Melodifestivalsammanhang och hon hoppas att tävlingen ska bli en intressant resa och ge möjlighet till att fortsätta musicera. Favoritpryl i hemmet är badkaret och Mamma är ”så klart” den person som Frida beundrar mest.
 
Headline eller Lariemar Krokvik är 20 år från Sala och har jobbat med musik halva sin uppväxt. Han producerar, rappar, sjunger och skriver musik. För närvarande jobbar han på ett album med artisten Byz, som slog igenom med låten ”Karatefylla”. Headline/Lariemar producerar och rappar på denna skiva.