bollnäs

Unga kränks på internet

Varannan ung har blivit kränkt på internet. Det visar en ny undersökning som datainspektionen låtit göra bland ungdomar mellan 14-18 år. Men trots det är ungdomarna oförsiktiga när det gäller att lämna ut personlig information. När 17-åriga Maria Hajo i Bollnäs la upp bilder på sig själv på internet var det en okänd tjej som stal utseendet.

Det är inte alltid ungdomar tänker på hur information och bilder de lämnar ut på internet kan användas i framtiden.

Det visar datainspektionens nya undersökning bland runt 500 ungdomar mellan 14-18 år. Samtidigt är det enklare att vara personlig på internet än i verkliga livet, menar 18-åriga Caroline Kihlström i Bollnäs.

– Det känns som man har en viss distans till det när man bara skriver än när man uttalar det, säger Caroline Kihlström.

Allt fler unga surfar på sitt rum med egen dator och föräldrarkontrollen är ofta lika med noll. Enligt datainspektionens undersökning har mer än 80% av ungdomarna lagt ut bilder på sig själv på internet och 30% har varit med om att andra lagt ut bilder på dom utan deras tillåtelse.

Ibland kan det handla om ofrivilliga nakenbilder som sprids berättar bollnäsungdomarna.

Enligt datainspektionens informationschef Leif Stenström visar undersökningen att ungdomarna har en stor förståelse för att det finns risker med att lägga ut personlig information på internet. Märkligt nog verkar dock samtidigt de flesta i den undersökta gruppen ungdomar helt enkelt strunta i att det är farligt, säger han.