Tomelilla

Båda cheferna utköpta efter konsultskandalen

Det är nu klart att båda cheferna som varit inblandade i den så kallade konsultskandalen i Tomelilla köps ut. Ny tillförordnad kommunchef blir Maria Linde Strömberg. Härom veckan köptes kommunchefen Paul Eklund ut med ett avgångsvederlag på 18 månadslöner. Enligt uppgift kostar det kommunen cirka 1,2 miljoner kronor totalt.

Nu är det också klart att den andre högre chefen i Tomelilla kommun som varit inblandad lämnar sin tjänst och får ett avgångsvederlag på 14 månadslöner.

Bakom alltihop ligger den konsultskandal där kommunen anlitade en oseriös konsult som kommunchefen hade träffat på fest. Det visade sig att han saknade f-skattesedel, hade mångmiljonskulder och gick långt utanför det uppdrag han fått att sälja tomter i Brösarp. Trots att ingen upphandling var gjord har flera hundra tusen kronor betalats ut till konsulten och kommunrevisionens kritik var inte nådig.

Sedan slutet av november har kommunstyrelsen ordförande Kristina Jönsson fått fylla stolen efter kommunchefen. Men på fredag börjar Maria Linde Strömberg som tillförordnad kommunchef i Tomelilla kommun.

Hon har jobbat med kommunal förvaltning i trettio år på en rad olika ledande poster, senast som administrativ direktör på stadsledningskontoret i Stockholms stad. Numera bor hon i Skillinge.

Tomelilla ska nu se över hela kommunens organisation. Först när det är klart rekryteras en ny ordinarie kommunchef.