Lessebo

Misstänkt för grovt koppleri begärs utlämnad till Tyskland

Ett stort tillslag som tysk polis gjort mot bordellverksamhet i Berlin, har lett till att en 48-årig man bosatt i Lessebo nu sitter anhållen misstänkt för grovt koppleri.

Den 48-årige mannen tillhör en grupp på 14 personer som tysk polis slog till mot i slutet av november förra året, säger Michael Grunwald, presstalesman på åklagarmyndigheten i Berlin. 48-åringen är en av tre personer i den gruppen som gripits.

-Utredningen gäller 14 misstänkta personer. Med tanke på att tre av de 14 gripits, så kan man dra slutsatsen att den man som nu gripits i Sverige spelade en framträdande roll i den här organisationen, säger Michael Grunwald till Sveriges Radio Kronoberg.

Det var i slutet av november som 160 poliser gjorde ett tillslag mot 14 personer i flera städer, i Berlin, Brandenburg och Schleswig-Holstein. Den tyska polisen hade då under lång tid haft misstankar om människohandel och prostitution i stadsdelen Berlin-Schöneberg.

Enligt Grunwald hade gruppen en gatusträcka, där de kontrollerade minst 20 prostituerade. På samma prostitutionsstråk drev de misstänkta också ett pensionat.

Två personer greps vid tillslaget. En tredje person, som alltså är en 48-åring man som bor i Lessebo, häktades i sin frånvaro av en tysk domstol.

Exakt vilken roll 48-åringen spelat, eller hur han kopplades till gruppen vill Grunwald inte säga, men efter att svensk polis gripit 48-åringen i söndags, har han i förhör uppgett att det var hans bekanta som drev bordellverksamheten under 2005 och 2006, inte han.

Enligt åklagarmyndigheten i Berlin hade gruppen stenhårda regler för de prostituerade, bland annat när de skulle jobba och under vilka förutsättningar. De flesta kvinnorna var tyska.

48-åringen flyttade till Lessebo för ett år sedan. Efter att han nu gripits och anhållits räknar Michael Grunwald med besked inom några dagar om när 48-åringen kan utlämnas till de tyska myndigheterna.

-Det prövas nu om han kan utlämnas till Berlin, och det kommer att avgöras de närmaste dagarna när det kan ske, säger Michael Grunwald, presstalesman på åklagarmyndigheten i Berlin.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se