Ökande intresse för energisnåla hus

Bostadssektorn står för cirka en tredjedel av energianvändningen i Sverige. För att klara EU:s nya miljömål måste därför boendet förnyas. Och lösningen heter energisnåla hus.

Forskarna tror på ett snart genombrott för den nya miljöbostaden, men än så länge tvekar marknaden.

– Man ser det framförallt på de tjocka väggarna och på de djupa fönstersmygarna vi har, säger han.

Michael Malmborg, i stadsdelen Majåker i Lidköping, har tillsammans med sin fru och deras två barn bott sedan april förra året i Sveriges första villa byggd enligt passivhus-konceptet. Ett passivhus använder tre till fyra gånger mindre energi än vanliga hus.

Solfångare på taket
Det beror på att det inte har något värmesystem. Huset värms upp av solfångare på taket samt av dem som bor där och av hushållsapparaterna. Värmen hålls kvar i huset genom ett extra tätt skal och små fönster, och den återvinns genom ett speciellt ventilationssystem.

Det finns cirka 200 energismarta lägenheter och hus i Sverige. En blygsam summa om man tänker på att det finns cirka fem miljoner bostäder, men intresset växer.

Till exempel diskuterar kommunledningen i Göteborg hur man kan bygga fler lågenergihus de närmaste åren. I Alingsås har det kommunala bostadsbolaget beslutat att enbart bygga passivhus framöver. Och i Värmland bygger man nu den första energisnåla skolan.

Fyrdubblas
Enligt prognoserna kommer antalet passivhus att mer än fyrdubblas inom två år. Tomas Berggren på Energimyndigheten ser redan nu ett genombrott.

– Utvecklingen har gått långsamt under många år, men nu ser vi att det är många byggprojekt som är igång. Det är både skolor och förskolor. Jag skulle säga att vi är vid ett genombrott, säger han.

Anledningen till att marknaden har tvekat hittills är att passivhusen inte är har utvärderats klart.

Ser ljust på framtiden
Hur påverkar till exempel den extra tätheten risken för fuktskador och mögel? Vilka problem möter hantverkare, som i framtiden kanske inte kan komma in och göra reparationer, som att dra ledningar - utan att skada skalet?

– Det tar ju tid och vi måste få ta oss tid att samla kunskap.

Michael Malmborg ser också en öppning på gång.

– Jag tror att det börjar bli mindre trögt. Men när vi började för tre år sedan var det helt stopp. Jag tror trögheten beror på att du har hussäljare som säljer de hus som finns och sedan finns det en omedvetenhet bland politiker, säger Michael Malmborg.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se
Jenny Josefsson, SR Skaraborg
jenny.josefsson@sr.se