Spansk avmattning kan ge färre byggen

Spansk ekonomi börjar för första gången på många år att visa tecken på en nedgång. En orsak är att problemen från den amerikanska lånekrisen spridit sig. Spanjorerna har stora skulder.

Det hamras och byggs, när man går runt här i de små spanska städerna.

Premiärminister Zapatero avslöjade på tisdagen i en direktsänd tv-intervju att tillväxten för 2007 blir 3,8 procent, helt enligt regeringens prognos och bättre än vad en del trott.

Tillväxtsiffran skulle inte bli offentlig förrän om två veckor, men den socialistiske regeringschefen har bråttom med att visa upp resultat för att övertyga väljare inför parlamentsvalet den 9 mars. Zapatero vill fortsätta att styra Spanien.

Hitta svagheter
Motståndarpartiet Partido Popular tar i sin valkampanj alla chanser att peka på svagheter.

En sådan är att antalet arbetslösa börjat öka igen. 8,6 procent är utan jobb jämfört med 8,3 procent för ett år sedan.

Inflationstakten är också högre än på tio år. Spanjorerna känner av höjda matpriser till exempel. Samtidigt har lånemarknaden skärpts.

Hårt skuldsatta
Spanien går mot tuffare tider. Tillväxttakten blir lägre i år 3,1 procent enligt regeringens prognos, medan en tidning som Economist skriver 2,4 procent. Det är bland annat dessa byggen, som kommer att bli färre.

Fastighets - och byggbranschen har varit starka motorer, men en oro har spridit sig för spanjorernas skulder för både huslån och kontokortskulder.

Det pågår intensiva diskussioner om bankernas metoder att möta den kommande nedgången och om deras stabilitet.

Alice Petrén, Girona
alice.petren@sr.se