Mild vinter stoppar skogsbruket

Skogsbruket stoppas nu i stora delar av Götaland, även i Kronobergs län. Orsaken är den milda och blöta vintern. Skogsmarken skadas om man kör med tunga maskiner i skogen.

Skogsmarken är mättad på vatten. Nästan två tredjedelar av skogen i Götaland är stängd för skogsbruk. Den blöta marken bär inte de tunga skogsmaskinerna, säger Magnus Göransson på Södra.

-Det är ingen särskilt munter stämning. Det är blåst var och varannan helg, och det här blöta vädret… Det känns jobbigt just nu, säger Magnus Göransson.

Det är svårt för dem som planerar skogsbruket att hitta platser där man kan avverka. Skogsbruket är näst intill är förlamat av den milda vintern. Men trots de här problemen får skogsindustrin all den råvara den behöver. Det är virkeslagren från stormarna Gudrun och Per, som nu räddar industrin.

Om ni inte hade haft virkeslagren, hur hade det gått då?

-Det vill jag inte tänka på i dagsläget. Det hade blivit riktigt bekymmersamt, säger Magnus Göransson på Södra.

Då hade inte industrin fått det virke som den behöver?

-Nej, det hade nog varit stora bekymmer i så fall.

Hur många dagars kyla behöver ni för att kunna köra i skogen utan att förstöra marken?

-Vägar och sånt fryser ju bara om det blir någon eller ett par nätter med kyla. Sen är det klart att ska det frysa ute på hyggena, så krävs det ju faktiskt att det blir rejält kallt. Det är så mycket vatten i marken nu, säger Magnus Göransson på Södra.


Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se