Afghanska regimen faller utan mer stöd

Enligt en amerikansk rapport som presenteras idag riskerar Afghanistan att än en gång bli en så kallad ”misslyckad stat” på grund av svalnande internationellt stöd och växande våld från bland annat talibaner.

Bakom rapporten, som senare idag föredras för senatens utrikesutskott, står bland andra den tidigare amerikanske generalen James Jones och USA:s tidigare FN-ambassadör Thomas Pickering, och de ger bränsle till många andras varningar att det nu står och väger i Afghanistan.

Talibanerna rycker fram
Trots mer än sex års omfattande internationellt engagemang, med bland annat Sverige pumpande in miljarder i bistånd, är det kräftgång som gäller. Talibanerna rycker fram, krigsherrarna mobiliserar och den afghanska allmänheten blir alltmer missmodig om vart utvecklingen bär.

Afghanistans förre utrikesminister Abdullah medgav vid sitt senaste Sverige besök att risken är reell att Afghanistan sjunker ner i det svarta hål där det en gång var. 

Det är alltså också vad den amerikanska rapporten, en uppföljning på en motsvarande om Irak, varnar för. Om omvärldens stöd inte förbättras, militärt och civilt, faller sannolikt den afghanska regeringen.

Oro för framtiden
Om vad som då kan hända är Afghanistan-Nytt:s Börje Almqvist, en av Sveriges mesta Afghanistanrapportörer, ytterst pessimistisk.

– Kollapsen skulle i praktiken innebära ett talibanstyre i södra och östra Afghanistan med kvinnoförtryck och ingen utveckling. Kommendantvälde i norra och centrala Afghanistan, man går tillbaka i princip till den situation som var för tio år sedan.

– Med ett inbördeskrig mellan talibanerna och kommendanterna förmodligen mellan kommendanterna också och civilbefolkningen får ett lidande liknande det som var då.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se