Mellersta Norrland

Kommunalråd välkomnar regionförslag

Det blir inget stornorrland. På onsdagen kom politikerna överens om att arbeta för att bilda två norrländska regioner.

Det skulle betyda att vårt skulle slås i hop med delar av Västernorrland. Och det var den här regionbildningen som kommunalråden runt om i länet ville ha.

- Nu blir vi ju alldeles i centrum säger Elisabeth Yngström som är kommunalråd i Ragunda.

Ragunda får medhåll av Bräcke där kommunalrådet Erik Magnusson ser E14 som en pulsåder i den nya tänkta regionen och i Östersund jublar kommunalrådet Jens Nilsson.

- Det är jättebra att vi gör två regionkommuner i norra Sverige, det är jag väldigt, väldigt glad för säger han till Radio Jämtland.

Det här var också det som Krokoms kommun ville, säger kommunalrådet Göte Sveén och Eva Hellstrand i Åre är också nöjd.

- Jag tror att stornorrland hade varit förödande för vårt län och det här känns som ett naturligare samarbetsområde, säger Eva Hellstrand. Hon säger också att det här ger regionen bättre möjligheter att samarbeta med Tröndelag i Norge. Och utökat samarbete med vårt grannlän Tröndelag i Norge det är det många politker som önskar. Många vill också bjuda in kommunerna i Hälsingland strax söder den nya tänkta regiongränsen. Det säger bland annat det vikarierande kommunalrådet Dan-Olov Westberg i Berg. Även Lennart Olsson som är kommunalråd i Härjedalen är nyfiken på vad kommunerna runt den tänkta regionen kan tänkas göra:

I Strömsund tycker kommunalrådet Jan-Olof Andersson att det här var det bästa förslaget, men han sneglar också norrut - mot den andra tänkta Norrlandsregionen.

- Strömsund kommer ju mittemellan en region i övre Norrland och den tänkta regionen i mellersta Norrland och då får vi möjlighet att välja, säger Jan-Olof Andersson till Radio Jämtland. Han säger också att han tror att Strömsund kommer att välja att samarbeta med regionen i mellersta Norrland.

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se