israel

Hård intern kritik mot Libanonkrig

På onsdagen släpptes den slutrapport som granskat israels misslyckade krig mot Hizbollah i Libanon sommaren 2006. I rapporten får framför allt militären hård kritik men också premiärminister Ehud Olmert blir kritiserad.

Kriget var ett stort och allvarligt misslyckande för Israel och beslutet att gå ut i krig fattades utan någon strategi. Enligt den så kallade Winogradrapporten, missade Israel ett bra tillfälle att slå ut Hizbollah med sina starkaste fästen i södra Libanon.

Ändå skrivs det i rapporten att premiärminister Ehud Olmert agerade ärligt i Israels intressen, i sitt sätt att politiskt leda det drygt månadslånga kriget.

Massiv kritik
I kriget dog 160 Israeler, framför allt israeliska soldater, och 1 200 libaneser, främst civila.

Men Israels försök att förinta Hizbollah, misslyckades, trots det utropade både Israel och Hizbollah sig som segrare efteråt.

Kritiken mot Ehud Olmert och den tidigare militärledningen har ändå varit enorm och den tidigare överbefälhavaren Bob Halutz och även den tidigare försvarsministern Amir Peretz tvingades avgå. Och massiv kritik har också riktats mot premiärminister Olmert, som fortfarande sitter kvar.

Kräver Olmerts avgång
När så den 500-sidiga slutrapporten presenterades idag så fick både militärledningen och Ehud Olmert kritik, men kanske ändå inte så frän som oppositionen och andra kritiker hoppats på.

Enligt högerpartiet Likud, är dock kritiken fullt tillräcklig, och kräver därför premiärministerns avgång. Ehud Olmert å sin sida säger att han i alla fall inte självmant kommer att avgå.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se