Gemensam historia ska firas

Under nästa år ska Sveriges och Finlands gemensamma historia under 600 år lyftas fram i hela landet. Sverige presenterade på onsdagen sitt officiella program för att uppmärksamma 200-årsminnet av att Finland och Sverige skildes åt 1809.

Under ”Märkesåret 1809” anordnar man en rad evenemang som ett svensk-finskt regeringssammanträde, utställningar och en temadag om Finland i skolorna.

Utrikesminister Carl Bildt leder den svenska 1809-kommittén. Han hoppas att man under märkesåret inte bara ska se på den gemensamma historian utan också ländernas förhållande idag.

– Sverige och Finland har varit ett rike under längre period historiskt än vad Halland och Skåne varit en del av Sverige. Det är en gemensam historia som har präglat och format våra länder. Det är också ett avstamp för framtiden, vi har mycket att vinna på att arbeta tillsammans på olika områden.

Hur uppmärksammas betydelsen av 1809 i Tornedalen och för tornedalingarna?

– Där kommer det att uppärksammas speciellt, där är ju närheten mellan länderna mycket mer naturlig. Där är det ju dagsverklighet på ett helt annat sätt, säger utrikesminister Carl Bildt som leder den svenska 1809-kommittén.

Niki Bergman, SR Sisuradio