Programledarna i P4

Annika Lantz (Lantz i P4) Annika Jankell ( P4 Premiär)  Carolina Norén  (Melodifestivalen och Svensktoppen) och Claes-Johan Larsson.

Annika Lantz - programledare 

Mitt förhållande till melodifestivalen
har genomgått många olika faser.

1. 1973-1988 - Den hoppfulla fasen: jag hoppades och trodde att jag en dag skulle delta som tävlande och dessutom vinna hela festivalen med min gossopran och några sköna ”måbra”-rim.

2. 1989-1992 - Spleen: några år av svårmod och existensiella grubblerier (very not schlager) som blott kunde lindras med franska filmer och Serge Gainsbourg, som jag aldrig tror var med i melodifestivalen.

3. 1993-2002 - Den självsäkra fasen: jag hoppades och trodde att jag en dag skulle programleda melodifestivalen och också vinna hela folkets hjärta.

4. 2003- Den realistiska fasen: jag tittar och njuter, och våndas och tjuter.

Annika Jankell - programledare

Mitt förhållande till melodifestivalen
är som en riktigt bra kärleksrelation.

Lång och trofast med en stor portion av passion och lust.
Förälskelsestadiet inleddes med ABBAs vinst i Brighton 1974 och sen dess har kärleken djupnat.

Men att lära mig usla Eurovision-bidrag från, gärna från schlagerns begynnelse, och baklänges, det kan jag inte.
Där har jag mycket att lära av de äkta och älskvärda schlagernördarna med Björn Kjellman i spetsen.

Carolina Norén - programledare för lördagens direktsändning och Eftersnack i

Carolina Norén firar 10-års jubileum som Sveriges Radios kommentator för Melodifestivalen.

Mina förväntningar;
-Jag tycker att årets tävling är betydligt mer spännande än tidigare år eftersom vi i år inte har någon självklar och  förhandstippadvinnare, som Charlotte förra året, The Ark 2007 och Carola 2006. Allt kan hända, men jag tror att det blir tjejernas år – vi har många starka kvinnliga artister i årets startfält.

- Årets startfält är som årets mode; alla trender finns och allt kan gå hem i stugorna! Vi har 80-tals comeback med Lilli & Susie, vi har modern dansmusik in form av t ex Marie Serneholt, , EMD , Velvet och Agnes, medan Scotts och Thorleifs ger oss dansbandsmusik för gammal som ung, Malena Ernman bjuder på operadisco och så får vi möta några  gamla melodifestivalrävar i ny skepnad som t ex  BWO som tävlar med en lugn och ballad och Markoolio som sjunger på riktigt (!)

Årets stora genombrott tror jag att 16-åriga Molly Sandén kommer att stå för. Hon har en fantastisk röst, en stark ballad och scenvana sen hon tävlade i Junior Eurovision Song Contest.

Vad är det då som lockar mig tillbaka år efter år;

-  Dramatiken! Kläderna! Direktsändningen! Engagemanget!
- Att känna hur mitt hjärta börjar slå snabbare vid nedräkningen, att få jubla och lida med mina favoriter, att spekulera i förväg och analysera i efterhand och att en gång om året få ta paus från resten av världen!


Claes-Johan Larsson - reporter

Har arbetat med melodifestivalen sedan 1993,
men har klara minnen av att ha sett
sin första final i TV redan 1973.


Första favorit bland artisterna var Claes Göran Hederström med ”Det börjar verka kärlek banne mig” och Mona Wessman med ” Åke tråk” (Båda låtarna 1968 av Peter Himmelstrand).

Bästa framgångssaga – come – true: ABBA!!!!!
Bästa succégenomslaget/showstopper: Carola och Främling, Låten har allt en klassisk schlager skall ha – med höjning och allt. Resultat: Sverige stod bokstavligen stilla.

Bästa programledare: Lill Lindfors 1985, intelligent och korrekt till och med när hon tappade kjolen, och Kristian Luuk som visade sig vara showartist med självdistans i öppningsnumret 2007.