skinnskatteberg

Nej till ensamkommande flyktingbarn

Socialnämnden i Skinnskatteberg säger nej till att kommunen ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Nämndens ordförande, centerns Lars Matsson, säger till P4 Västmanland att kommunen för närvarande inte har tillräckliga förutsättningar.

- Efter diskussion så enades nämnden om att vi inte tycker att vi har kapacitet och kompetens och bra möjligheter att ta emot ensamkommande barn just nu, säger Lars Matsson.

- Skulle vi göra det så känns det ju oansvarigt att inte vara säkra på att göra ett gott omhändertagande, säger Lars Matsson. Den kapacitet som saknas är bland annat psykologresurser, säger Lars Matsson.

Han påpekar att omhändertagandet inte bara är ett kommunalt ansvar, utan även något som hela samhället måste klara av.

- Det är ju inte bara att ta emot, vi ska ju ta omhand och det är jätteviktigt att det sker på ett korrekt sätt, säger Lars Matsson.

Han säger att kommunen fått indikationer från Migrationsverket att det inte finns något akut behov just nu av platser för ensamkommande flyktingbarn.

Socialnämnden var enig i sitt beslut, men det är kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som avgör frågan. Men Lars Matsson tror att Socialnämndens beslut väger tungt:

- De lyssnar ju naturligtvis på vad vi säger, vi sitter ju med kunskapen, säger Lars Matsson, centerpartistisk ordförande i Socialnämnden i Skinnskatteberg till P4 Västmanland.