Skärpta kontroller efter misshandel

Efter att en busschaufför i Linköping misshandlats av en resenär som försökte åka med en falsk sms-biljett skärper nu Östgötatrafiken biljettkontrollerna. Dessutom överväger företaget att polisanmäla den som har falsk biljett för urkundsförfalskning, allt för att en händelse om som misshandeln för två veckor sedan inte ska ske igen.

– Det var en oerhört tråkig händelse. Allt våld är tråkigt och våld mot våra tjänstemän är någonting vi inte kan acceptera. Vi gör kontinuerligt kontroller på hur folk betalar sina avgifter men när sådant här händer så måste vi göra extraåtgärder. Dels med mer kontroller men också med att sätta in väktare och andra åtgärder, säger Östgötatrafikens vd Leif Johansson.

I helgen kontrollerade Östgötatrafiken 1800 biljetter. 17 resenärer saknade giltig biljett av dem var det 6 som hade falsk sms-biljett.

– Det är kanske lite lättare att fuska med en sms-biljett. Vi jobbar med att få ner den nivån också och de andra siffror som förekommit i massmedia tidigare stämmer ju inte. Det är ett fåtal som fuskar, säger Johansson.

Vi kommer att ta tag i det här , utveckla tekniken men vi kommer också att överväga att polisanmäla det här för vi tycker att det är ett allvarligt brott.

Det handlar om urkundsförfalskning, vilka möjligheter har ni att driva de här fallen vidare?
– Vi kommer göra allt för att driva fallet vidare och tillsammans med polisen tittar vi nu på det här.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se