Migrationsverket sparkar anställd

Den man på Migrationsverket i Borås som bland annat anklagas för att ha trakasserat asylsökanden tvingas slut. Det beslutade verkets personalansvars-nämnd på torsdagen. Mannen nekar till anklagelserna.

Det var i början av december som det avslöjades att en anställd vid mottagningseneheten i Borås under lång tid uppträtt på ett mycket graverande sätt.

Enligt anklagelserna skriker och svär han åt asylsökande och medarebetare. Han ska ha hotat sökande med att dom ska få åka hem omedelbart om de inte gör som han säger.

- Jag kan inte förstå hur man kan bete sig på det här sättet, säger Stefan Bergman, chefen på Migrationsverket i Borås till Radio Sjuhärad.

Mannen har också besökt asylsökande kvinnor på fritiden och till en kvinna har han sagt att han kan ordna ett uppehållstillstånd om hon inleder ett förhållande med honom. Mannen ska också ha fotograferat asylsökande kvinnor med mobilkamera och visat kollegor.

Mängder med klagomål har kommit till Migrationsverket från flera håll -både från kollegor och från asylsökande , främst kvinnor, som kännt sig kränkta av mannens oprofessionella bemötande. Klagomålen gäller också hur mannen i sin bostad förvarat sekretessstämplat material om asylsökande.

I drygt ett år har migrationsverket kännt till problemen - trots det har mannen fått jobba kvar. Först i oktober förra året stängdes han av med bibehållen lön.

Mannen nekar till anklagelserna mot honom.