Strängnäs

Pensionärer i Strängnäs på krigsstigen

Pensionärsorganisationerna i Strängnäs är på krigsstigen. Anledningen är att de menar att kommunen beslutat att höja matkostnaderna för de äldre, utan att ge pensionärerna någon egentlig möjlighet att yttra sig.

– Det är mycket allvarligt. Så får det inte gå till. Varför slå på den gruppen som redan är ustatt, säger Gerd Paulsson, ordförande för PRO i Strängnäs.

Framöver kommer lunchen kosta pensionärerna, som ett exempel,  runt 400 kronor mer i månaden, eller tio kronor mer om dagen.

Yngve Fredlund och Ejvor Boj tycker inte om kommunens beslut att höja priset på deras mat.

– Det blir för mycket. Det räcker med en femma. Pensionen höjs ju inet så mycket. Man får mindre till annat. 

Enligt socialchefen Bengt Gustavsson så höjs matavgifterna med 400 kronor i månaden för dem som bor på ålderdomshem eller särskilda boenden. Även att få maten hemsänd kommer att kosta mer. Kostnaden blir 60 kronor per portion.

Höjningen slår olika beroende på vilken inkomst pensionärerna har. Heltidsabbonemang kostar idag 2730 kostar och höjs till 3120 kronor. I heltidsabbonemang ingår, frukost, lunch, kvällsmål och två mellanmål. Men alla pensionärer ska ha en viss summa kvar att leva på och den summan är idag 4421 kronor.

- Det slår mer mot de med högre inkomster än de med lägre, säger socialchefen Bengt Gustavsson.

Enligt Strängnäs kommun är det kostnadsökningarna på livsmedel, lokalhyra och personalkostnader, som gjort att man tvingats höja priserna på matportionerna.

Men att kommunen verkar känt till kostnadsökningarna sedan i höstas, och ändå inte tagit kontakt med de lokala pensionärsförbunden, tycker Jan Cederhus, tycker ordförande i Svenska pensionärsförbundet i Strängnäs, är dåligt.

– Har man vetat det sedan september så är det konstigt att inte kommunala pensionärsrådet fått yttra sig. Det är mycket pengar för en fattigpensionär.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se