Tusentals kunder utan el efter oväder

Tusentals hushåll var under fredagsmorgonen utan ström, efter ovädret som drog fram över länet under kvällen och natten.

Elbolaget Eon, som har flest kunder i länet, uppger klockan 11.00 på fredagen att runt 1600 av deras abonnenter saknar ström. Flest hushåll utan ström är det i Ljungby, Växjö och Tingsryds kommun. Vid klockan 9.00 var siffran 4 000.

Och det var inte bara den kraftiga blåsten som ställde till problem för Eon den här gången, säger regionchefen Conny Svensson.

-Det är en kombination av vinden och snö. Vi har kunnat reducera antalet strömlösa genom omkopplingar i natt, säger Conny Svensson.

Vilken beredskap har ni nu för att avhjälpa de här strömavbrotten?

-Vi har 350 personer i beredskap och reparationsarbetet kommer igång när det ljusnar.

När har alla kunder fått strömmen tillbaka?

-Det är svårt att göra en prognos så här tidigt, men vi bedömer att vid lunchtid är en hel del åtgärdat och då kan vi göra en säkrare prognos.

Tusentals kunder blev utan ström under det här ovädret också. Har ni haft tillräckligt god beredskap?

-Ja. Den beredskapen vi har har varit god. Vi har följt läget och anpassat beredskapen efter det. Jag beklagar att många sitter strömlösa och har det svårt. Jag är själv uppvuxen på landet och vet att det är arbetssamt att vara utan el, säger Conny Svensson, regionchef på Eon.

Telia uppger på fredagsmorgonen att drygt 500 av deras abonnenter i länet är utan fast telefonförbindelse. Det gäller främst kunder på Bolmsö i Ljungby kommun, och i Broslätt utanför Älmhult.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se