Kävlinge

Kävlinge vill satsa på kärnkraft

Med stor majoritet röstade politikerna i Kävlinge på torsdagen igenom en vision som innebär att de vill ha fyra nya kärnkraftsreaktorer i kommunen.

– Det är en kärnkraftsvänlig kommun vi bor i. Vi har länge jobbat med ett visionsarbete hur det ska se ut i framtiden. En del handlar om elförsörjningen. Vi har skrivit in i texten att vi kan tänka oss att det finns kärnkraftverk i kommunen. I praktiken betyder det att vi är beredda att ta emot ett kärnkraftsverk om man beslutar att satsa på kärnkraft i framtiden, säger Hans Pedersen Dambo, folkpartist i Kävlinge.

Visionen för Kävlinges framtid är en broschyr på 20 sidor som beskriver hur framtiden kan se ut i området, med allt från nya konferensanläggningar och bostäder till bättre kommunikationer. En mening beskriver hur man dessutom kan se världens modernaste kärnkraftverk i närheten av kusten. Men det här alltså något som man inte ska ta på så stort allvar. Planerna på dom nya bostäderna som ska byggas vid Barsebäcks hamn påverkas inte alls.

- De planerna finns kvar. De gamla kärnkraftverken kommer aldrig att öppna. Om det skulle bli nya kärnkraftverk så tror jag att man bygger där det redan finns en fungerande infrastruktur, säger Pia Almström (m), Kävlinge kommunstryrelsens ordförande.