Västra Götaland

Fortsatt blåsigt i vårt område idag

Sedan stormen Tuva härjat Sverige på torsdagen återgick tillvaron till det mer normala på fredagen, även om det fortfarande blåste en del. -Det kommer inte att bli samma nivå som i går, men fortfarande kan det vara kuling ute vid kusterna, förklarade meteorolog Sten Laurin på SMHI på fredagsförmiddagen.

Vindmätarna snurrade på ordentligt under torsdagen, främst på västkusten.

-Nordkoster hade vid 18-tiden en medelvind på 26 meter i sekunden och Väderöarna 27, vilket är full storm. Byarna kom upp i 35 meter i sekunden vid Nordkoster och Väderöarna 34. Det är orkan.

Under fredagen beräknas det blåsa 16-21 meter i sekunden på Skagerrak och Kattegatt för att natten till lördagen avta till cirka 15 meter i sekunden.

Ett område med rätt kraftigt snöfall rör sig, enligt SMHI, norrut över norra Norrland. I övriga Norrland och nordvästra Svealand passerar en del mindre snöfallsområden. Längre söderut blir den en del regn eller skurar, men däremellan kan molntäcket spricka upp och det kan då frysa till på vägarna, varnar SMHI.

Med blåst följer ofta strömlöshet, så även denna gång. På torsdagskvällen saknade sammanlagt omkring 27 000 abonnenter hos de tre stora eldistributörerna ström. Tidigt på fredagsmorgonen hade det sjunkit till cirka 17 000, för att på förmiddagen vara nere i cirka 6 000.

SR Väst/TT