Förslag om skatterabatt skjuts upp igen

Regeringen har stora problem med förslaget att det ska bli billigare att driva serviceföretag som bilverkstäder, restauranger, frisersalonger och kemtvättar. Förslaget skjuts nu upp igen och finansminister Anders Borg är inte säker på att det går att genomföra över huvud taget.

Problemet är att EU krävt att det bara får gälla företag med under 250 anställda, säger han.

– Jag förstår att många företagare är bekymrade över detta, därför att det försätter dem i en svår sits. Vi vill nu ta chansen att låta dem som har synpunkter på det här förslaget att lämna dem. Sedan ska vi värdera dem och försöka förhålla oss till hur vi ska gå vidare, om vi ska gå vidare med det här förslaget, säger finansminister Anders Borg.

Så kort sagt, det är inte helt säkert att det här förslaget kommer att genomföras?

– Jag är djupt kritisk och bekymrad över att kommissionen krävde den här småföretagargränsen. Förslaget i sig var väldigt bra, men den här gränsen ger mig bekymmer och den är en komplikation.

Regeringen vill ta bort två tredjedelar av arbetsgivaravgifterna för en grupp serviceföretag. Förutom till exempel restauranger, bilverkstäder, frisersalonger och kemtvättar gäller det bland annat caféer, skomakerier och taxiföretag.

Tanken var att priserna skulle bli lägre och jobben fler. Det var ett viktigt vallöfte från den borgerliga alliansen.

Fick kritik från Skatteverket
Förslaget fick tidigt kritik av bland annat Skatteverket. Men sedan EU-kommissionen krävde att det bara skulle gälla företag med under 250 anställda har kritiken vuxit kraftigt.

Gränsdragningsproblemen är många. Restauranger och bilverkstäder som ägs av större företag får ingen skatterabatt.

Det innebär att två restauranger som konkurrerar om samma kunder kan få olika arbetsgivaravgifter.

Kan tvingas hitta annat sätt
Nu är tanken att förslaget ska gälla från den 1 juli. Men enligt Anders Borg beror det på vad det får för reaktioner. Om det sågas får regeringen hitta andra sätt att göra det billigare att anställa.

– Då måste det, som jag uppfattar det, bli aktuellt med andra åtgärder för att få samma effekt.

Vad skulle det kunna vara?

– Det vill inte jag spekulera över i dag, men generellt sett är det så att sänkta arbetsgivaravgifter gör det lite billigare att anställa, säger finansminister Anders Borg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se