Skaraborg

Arn - Årets skaraborgare 2007

Arn har utsetts till Årets skaraborgare 2007.
Årets skaraborgare är ett pris som årligen delas ut av SR Skaraborg. För första gången utses en fiktiv person. På fredagen tog Arns skapare Jan Guillou emot priset.
- Arn kunde inte ta ens ta emot en belöning från Saladin och här står jag med hans pris. Han skulle ha blivit ännu mer generad än jag, sa Jan Guillou.

Arn är den 14:e pristagaren. I juryns motivering står:  

”Till Årets skaraborgare utses för första gången en fiktiv person, en litterär gestalt som under 2007 riktade allmänhetens ögon mot Skaraborg på ett unikt sätt. Skaraborg av idag, Skaraborg och dess historia, dess platser och människor, har uppmärksammats som aldrig förr. Arn öppnade allmänhetens ögon för landskapet mellan Vänern och Vättern”.

Jan Guillou skrattade när han fick höra motiveringen.

– Ja, det är för att jag är generad. Då tar man till något sånt där nervöst.                      

Författaren har länge varit något förvånad över intresset för Arn. På fredagen klädde man sin förvåning i ord:

– Visst är Arn bra för Västergötland, det har jag förstått. Jag har fått så många priser och är naturligtvis glad över dem men börjar känna mig överhopad nu.

Nåja, nu är ju priset egentligen inte till honom. Det är betydligt fler än författaren Jan Guillou som gjort Arn till den framgång han är. På fredagen samlades några av de personerna på torget i Skara för att ta vara med om den officiella prisutdelningen.

När Jan Guillou tog emot priset i form av en vacker häst i stengods ombads han skicka en hälsning till skaraborgarna.  

- De ä la gött, härmade han på Skaraborgsdialekt och skrattade.

Årets skaraborgare utses av en jury med SR Skaraborgs chef Ulf Mattsson i spetsen. Lyssnarna har möjlighet att lämna förslag. I år var det många lyssnare som föreslog just Arn som pristagare.