Försäljningen av miljöbilar ökar stort

Bilförsäljningen minskar men andelen sålda miljöbilar är den högsta någonsin. Mer än var tredje köpt bil i januari var en miljöbil.

Trenden med allt fler så kallade miljöbilar fortsätter. Drygt 6 000 nya miljöbilar såldes i januari. Det är nästan 36 procent utav alla nyregistrerade bilar och för ett år sedan var andelen bara 14 procent.

Bara Brasilien har större andel miljöbilar
Under hela förra året såldes 55 000 miljöbilar, det vill säga knappt var femte ny bil. Sverige fick därmed den största andelen miljöbilar i Europa och i världen är det bara Brasilien som har en större andel.

Bland orsakerna till ökningen nämns trängselavgifterna i storstäderna, miljöbilspremien och en större medvetenhet om klimatförändringarna.

De mest sålda miljöbilarna är Volvo V70 Flexifuel och Saab 9-3 Biopower, som båda går på etanolbränslet E85.

”Kommer att öka ännu mer”
Branschorganisationen Bil Sweden tror att försäljningen av miljöbilar kommer att nästan att fördubblas i år och föreningen Gröna Bilister håller med.

– Många ser klimatförändringarna väldigt tydligt utanför fönstret. Vi fick ingen ordentlig vinter och då tänker man på vad man själv kan göra utan att det smärtar allt för mycket. Då är miljöbilen en väldigt tydlig del av lösningen. Vi räknar med att det här kommer att öka ännu mer och vi säljer minst 100 000 miljöbilar i år, säger Mattias Goldmann på föreningen Gröna Bilister.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se