UPPSALA/KNIVSTA

Bedragare försökte två gånger

Idag häktades de sju män som misstänks för bedrägeriförsök i mångmiljonklassen mot Swedbank i Knivsta. Männen lyckades placera teknisk utrustning inne på banken inte bara en gång utan två, och det under samma skrivbord.

Det avslöjade åklagaren efter häktningsförhandlingarna i dag.

Männen som idag häktades för grovt försök till bedrägeri, hade inte bara tagit sig in en gång på banken i Knivsta för att placera den tekniska utrustningen som skulle göra det möjligt att fjärrstyra bankens dator, utan två.

I augusti upptäckte personalen den första lådan efter att ha överraskats med att datorns muspekare plötsligt fjärrstyrdes utifrån och fick pengar i ”miljonbelopp” att föras över till andra konton. ”I de sista sekundrarna” enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman, stoppades transaktionen.

I december hittade personalen ytterligare en låda monterad och det under samma skrivbord som i augusti. En tredje låda hittades i januari under husrannsakan mot en av de misstänkta männe, vilken vill åklagaren inte avslöja.

Och tanken, enligt åklagaren var att först försöka slå till mot kontoret i Knivsta igen och senare försöka med bankkontoret i Långshyttan.

Åklagaren är förtegen om detaljer i utredningen och vill inte avslöja något om hur männen känner varann och vilken av männen som gjort vad. Samtliga kommer att åtalas för försök till grovt bedrägeri och i två fall för förberedelse till grovt bedrägeri.

Inte heller vill han säga något om hur polisen kommit männen på spåren men medger att polisen haft nytta av bankens övervakningskameror.

– Jag kommer att yrka på långa fängelsestraff därför att jag tycker straffvärdet är så högt då det rör sig om en mycket förslagen brottsplan och ett mycket högt belopp, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se