SIMHOPP

Elina Eggers vann EM i höga hopp

Elina Eggers vann höga hopp från 10 meter vid EM för nationsmästare i Eriksdalsbadet. Och hon gjorde det i överlägsen stil.

Hemmahoppet Elina Eggers visade storform inför kommande OS-uttagningar när hon tog en övertygande seger i damernas höga hopp i EM för nationsmästare.

– Det känns skönt att jag fick visa vad jag kan, säger hon till Radiosporten.

Innan segerintervjuerna var klara hade Elina Eggers fått ihop nästan lika många kramar som poäng. 20-åringen, som tävlar för Stockholmsklubben SK Neptun, var en populär vinnare på hemmaplan i Eriksdalsbadet i Stockholm.

Slängkyssar till publiken
Eggers gick under förmiddagen vidare till final som fjärde bästa hoppare och gick från klarhet till klarhet i de fem finalhoppen. Hon kunde till och med kosta på sig att kasta slängkyssar till publiken redan innan sista konkurrenten Valentina Marocchi, Italien, gjorde sitt sista hopp. Segermarginalen blev till slut drygt 32 poäng.

Och som de fungerade. De två sista hoppen, däribland två och en halv volt framåt med en skruv i pik, satt perfekt och Eggers blev överöst med åttor och nior från domarna.

Totalpoängen blev 339,75, bara sex poäng från det personliga rekordet som hon satte i höstas.

Seger är Eggers hittills största, även om många av de bästa europeiska hopparna saknades i hopptornet och laddade upp på annat håll.

Knape hade väntat på framgången
Simhoppningslandslagets förbundskapten Ulrika Knape-Lindberg hade bara väntat på framgången. Hon hoppas att förstaplatsen ska ge Eggers extra skjuts i World cup i Kina i slutet av februari. Där kan Eggers bli OS-klar om hon tar en topplacering.

I nuläget är Anna Lindberg ensam svensk som kan vara säker på att få åka till Peking-OS i augusti. På lördagen kom hon i par med Martina Andrén trea i damernas synkrohoppning på tremeterssvikten bakom Italien och Ryssland. På söndag tävlar Lindberg individuellt i sin OS-gren på tre meter.

På herrsidan slogs Alexander Andresen och José Egana ut i försöksomgången på tre meter. Finländaren Joona Puhakka vann i överlägsen stil.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se