VELLINGE

Nämndeman på föreläsningsturné i Vellingeskolor för att prata lag och rätt

Många ungdomar är inte medvetna om vilka konsekvenser det kan få att begå brott. Det anser Gun Thorén från Vellinge som är nämndeman i Malmö tingsrätt.

Och nu ger hon sig ut på föreläsningsturné för att diskutera lag och rätt i skolorna.

Gun Thorén är trött på att träffa gråtande ungdomar i rättssalen, ungdomar som inte fattat att de skulle hamna inför rätta för vad de gjort. I mitten av februari börjar hon sin föreläsningsturné för att diskutera lag och rätt på Herrstorpskolan i Vellinge.

– De är straffmyndiga när de är 15 år och ansvariga för sina handlingar, säger Gun Thorén.

Med sin långa erfarenhet som nämndeman hoppas Gun Thorén kunna göra ungdomar på högstadiet och i gymnasiet i Vellinge uppmärksamma på vad det kan innebära att få en fällande dom över sig. Hennes förhoppning med projektet är snarare dialog än moralpredikan.

– Jag ska försöka lyssna av vad ungdomarna säger och haka på vad de kommer med, antingen egna upplevelser eller frågor att jag som vuxen ska kunna förklara på ett vettigt sätt så att de förstår allvaret i det för att skydda dem från det här, säger hon.

Gun Thorén hoppas att i framtiden möta färre ungdomar i tingsrätten. Genom diskussioner om bland annat misshandel och betalningsanmärkningar vill hon bidra till att de slipper få sina namn inskrivna i betungande register.

– Jag vill väcka en diskussion om att det finns lagar och förordningar och jag vill få dem att tänka före så att de slipper att hamna i dessa register som de kommer att dra med sig upp i vuxen ålder, säger Gun Thorén.