Vi minns Tage Danielsson
Den 5 febr 1928 var en stor dag hos familjen Danielsson i Linköping, då föddes sonen Tage Ivar Roland.
Han beskrivs som blyg och tillbakadragen. Det hindrade honom inte från att hålla sig i närheten av rampljuset.
Under hela barndomen arbetade han med olika sysslor i Folkets Park i Linköping och fick på nära håll studera mängder med artister. Han har själv kallat Folkets Park för sitt universitet. Det här var inledningen till ett fantastiskt artistliv som författare, poet, manusförfattare, filmregissör, skådespelare och komiker.
Denne rödhårige och begåvade pojke tog studenten vid Katedralsskolan 1948 med lysande betyg. Han började därefter på universitetet i Uppsala. Där engagerade han sig i Östgöta Nation som också blev en hemmascen. Det sägs att han gav sitt namn till puben Tages källare i Uppsala.
Efter studietiden började Tage arbeta på Sveriges Radio, där han 1954 sände sitt första program. Det hette Andersson i nedan och var ett slags radiokåseri där en person på månen pratade med en man på jorden. 1959 blev han Radions underhållningschef och var mannen bakom Melodiradion.
Han startade också programmet Sommar, som än idag sänds varje år i P1. Han kom under radioåren i kontakt med Hans Alfredson och dessa två herrar är mer kända som Hasseåtage, en duo som var tongivande inom svensk underhållning under 1960- och 1970-talet. Deras samarbete lade grunden till AB Svenska Ord.
Tage Danielsson var en produktiv man. Texter till böcker, pjäser, revyer och filmer rann ur honom i en strid ström. Svenska folket fick skratta åt revyer som Svea Hund och filmer som Äppelkriget. Tages sista film blev storsuccén Ronja Rövardotter (1984) efter Astrid Lindgrens bok.
Vi är många i Sverige som varje jul tittar på filmatiseringen av hans saga Karl Bertil Jonssons julafton.
Hans engagemang i samhällsfrågor kunde då och då reta upp politikerna. Han deltog i debatter i tv med bland andra Olof Palme. Sen början av 1970-talet skrev han dagsverser där han i satirisk form debatterade bland annat kärnkraften och IB-affären. Han skrev en femsidig betraktelse om tillståndet i Sverige vid namn ”Mordet på Solidariteten” som Expressen publicerade hösten 1984.
Han utsågs till Filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet 1980
Tage Danielsson gjorde sitt sista offentliga framträdande på Humanistdagarna i Linköping 3 september 1985.
Han avled 13 oktober 1985.