Lasso måndag 4/2

Statsministern på Hälsohögskolan i Jönköping

Han föddes den 4 augusti 1965, blev moderaternas partiledare 25 oktober 2005, valdes till sveriges statsminister den 5 oktober 2006.

Och idag, den 4 februari 2008 inträffade ytterligare en milstolpe i Fredrik Reinfeldts liv. Han besökte nämligen Jönköping och det var Hälsohögskolan, som var hans mål - och där rådde spänd förväntan tidigare idag.

Polisen var på plats, liksom en rad journalister och lokala toppolitiker. Inför det här sällskapet, så skulle studenterna på skolan ta emot besöket för dagen.

Nicole Sayadirad och Aven Delawi var två av alla dem, som stod vid entrén och väntade på...

Politisk kommentator

Statsministerns besök på Hälsohögskolan och kristdemokratiska problem - två ämnen för vår politiska kommentator Odd Clausen denna måndag.

Sökte hjälp för son - blev själva utredda

De bad om hjälp och avlastning med sin son - istället fick de en socialtjänstutredning på halsen. Nej, föräldrarna Lisa och Åke hade inte direkt räknat med att bli fast i Nässjö kommuns utredningspapper! Allt de egentligen ville var att få assistans med sin då fyraåriga son, som hade psykiska problem.

Det här var en utredning, som de varken bett om eller informerats om. Och det är dessutom en utredning som fortsatt, trots att familjen nu har flyttat till en annan kommun.

Anders Saldner, som är chef på familjesektionen på Nässjö socialtjänst, vill inte kommentera utredningen av Lisas och Åkes familj - men han säger att socialtjänsten ALLTID måste utreda när situationer med barn är inblandade.

Lasso möter länsbor som jobbar för FN i Kosovo

Vår Värnamoreporter Karin Malmsten är nu på väg hem fråm till Kosovo, där hon varit tillsammans med tekniker och reporter Calle Wisborg för en rad olika jobb för Sveriges Radio.

I Lasso hör du idag - och imorgon - en rad länsbor berätta om sitt arbete för FN i Kosovo. Och först handlar det om vapensmuggling. I förra veckan hörde vi här i Nyheterna om en rättegång mot en länsbo efter ett av Europas största vapenbeslag.

Fyra män, varav en från Vaggeryd, stoppades av tullen vid Öresundsbron. I bilen hittades pistoler, som männen köpt i Kosovo. Nu ska vi få följa med ut på jakt efter illegala vapen i Kosovo.

En av dem, som var med vid lördagskvällens fordonskontroll i Kosovo var sergeant Daniel Torstenssson från Eksjö.

För honom är det en dröm som blivit verklighet, detta att jobba för FN utomlands:

På väg mot Peking - trots axeloperation

2008-08-08 klockan 08.00 invigs de olympiska spelen i Peking.

I en serie reportage i Lasso kommer du framöver att möta några av länets största OS-hopp.

Först ut är Jönköpingskanotisten Sofia Paldanius.

Hon har fyra individuella världscupsegrar och vann den totala världscupen 2006 och 2007.

I sommar vill hon glida över mållinjen först i Pekings vatten efter att ha tagit ut sig maximalt under 500 meters paddlande.

Men vägen till OS kan vara krånglig. Speciellt om man tvingas till en operation mitt i förberedelserna!

Ljuset för skidskyttar kommer från Småland

VM i skidskytte i Östersund närmar sig. Och inbilla dig inte att det bara handlar om att ha skidspåren i ordning! Det ska vara ljus också. Och småländskt ljus - för ljusdesignstudenterna Daniel Nilsson och Erik Andersson från Nässjö respektive Jönköping har nämligen fått i uppdrag att ljussätta delar av tävlingarna.

Omfattande förändringar väntar Jönköping

Centrala Jönköping ser inte ut som det gjorde förr - och mer kommer att förändras, enligt Josephine Nellerup, samhällsbyggnadsstrateg på Jönköpings kommun, som kom till Lasso för att berätta om ”stadsbyggnadsvision 2.0.

Varför vill man ha gråtande barn på väggen?

Det finns somliga, som tycker att det inte är någon konst att skapa viss sorts konst. Men det är en åsikt som Marie Alonzo inte förstår. Och det finns en annan sak hon inte heller begriper. Nämligen varför man har gråtande barn på väggen..!