Medlemsflykt från facket under 2007

Förra året blev ett dystert år för fackföreningarna. I hela landet lämnade 173 000 medlemmar inom LO och TCO sina fack. Ett tapp på 12 procent. Också i Halland blev 2007 ett år med dramatisk medlemsflykt.

Det är den höjda a-kassan som fått medlemmarna att lämna. För exempelvis Handelsanställdas förbund del handlar det om en höjning med 251 kronor. Och i Halland tappade Handels omkring 400 medlemmar eller åtta procent, visar P4 Radio Hallands rundringning.

Elsie Mann på Handels säger att de får en sämre ekonomi och tappar i styrka genom att de är färre medlemmar. Hon säger också att den enskilde medlemmen inte har skydd eller hjälp på sin arbetsplats längre.

– 251 kronor mer. Det blev bara för mycket att betala, säger Elsie Mann.

Även andra fackförbund i Halland tappade medlemmar. Hotell- och restauranganställdas förbund i länet redovisar en medlemsflykt på hela 18 procent. Kvinnodominerade Kommunals bedömer att omkring fem procent lämnat facket.

Bäst tycks Metall & Industrifacket ha klarat de höjda avgifterna, medlemsflykten har stannat vid drygt 250 personer eller två procent.